Home|Journals|Articles by Year|Audio Abstracts
 

Review Article

Dusunen Adam. 2013; 26(1): 72-79


“Borderline” kişilik bozukluğu: Duygudurum dengeleyicilerinin tedavideki yeri

Hasan Belli, Cenk Ural, Mahir Akbudak.




Abstract

Bu yazıda, bipolar bozuklukla ortak olarak, “borderline” kişilik bozukluğunun (BKB) psikofarmakolojik tedavisinde kullanılan duygudurum dengeleyicilerin etkinliğini gözden geçirmek amaçlanmıştır. Bu çerçevede, BKB ile bipolar bozukluğun örtüşen fenomenolojisi ve ayırıcı klinik tanının özellikleri de literatür eşliğinde gözden geçirilecektir.
Her iki bozukluk da tanı açısından ortak özellikler gösterebilir ve fenomenolojik açıdan örtüşebilirler, birlikte var olma sıklıkları da oldukça yüksektir. Her iki bozukluğun birbirinden ayrıştırılması için duygudurum kaymalarının niteliği, impulsivitenin tipleri ve bozuklukların uzunlamasına gidişine dikkat edilmelidir. BKB tedavisinde lityum, karbamazepin, okskarbazepin, sodyum valproat ve lamotrijin gibi duygudurum dengeleyicilerin etkinliğine dair çeşitli araştırmalar mevcuttur.
BKB’nin bipolar bozukluklardan ayrıştırılması kolay değildir. Çok dikkatli bir değerlendirme gereklidir. Bu ayrıştırmanın yapılabilmesi tedavi açısından da yararlı olabilir.
BKB tedavisinde valproat ve lamotrijinin etkinliği ile ilgili çok sayıda araştırma sonucu mevcuttur. Diğer duygudurum dengeleyiciler ile ilgili bulgular ise yetersizdir. BKB tedavisinde herhangi bir ilacın kullanımı resmi otoriteler tarafından onaylanmamıştır. BKB tedavisinde psikoterapötik yaklaşımlar önemli yerlerini korumaktadırlar. Bununla birlikte, duygudurum dengeleyicilerin kullanımında semptom temelli yaklaşım önerilmiştir.

Key words: Borderline kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk, duygudurum dengeleyiciler






Full-text options


Share this Article


Online Article Submission
• ejmanager.com




ejPort - eJManager.com
Refer & Earn
JournalList
About BiblioMed
License Information
Terms & Conditions
Privacy Policy
Contact Us

The articles in Bibliomed are open access articles licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.