Home|Journals|Articles by Year|Audio Abstracts
 

Original Research

BMB. 2022; 7(4): 333-338


Depression and anxiety in mothers of children hospitalized for covid 19 infection

MEHMET TOLGA KÖLE, ELİF KÜÇÜK, Ayşe KARAASLAN, Ceren ÇETİN, Zeynep VATANSEVER PINAR, Aydan ERDEM, Yasemin Akın.




Abstract

Objective

COVID-19 infection and the pandemic process have become crucial public health problems with devastating effects on the psychological, social, and economic aspects of society. This study aimed to examine the emotional state of the mothers of the children diagnosed with this disease, investigate the symptoms of depression and anxiety, and reveal the situations that may affect these due to the COVID-19 pandemic, which is a crucial source of stress.

Method

We included mothers of 50 pediatric patients (under 18 years old) hospitalized for COVID-19 infection proven by SARS-CoV-2 PCR test, and mothers of 50 patients hospitalized with other diagnoses except for COVID-19 diagnosis. We evaluated mothers with the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) .

Results

We assessed the relationship between education level and anxiety/depression in mothers of children diagnosed with COVID-19. A negative correlation was found between education level and HAD anxiety subscale (p:0.049, r:- 0.280). The mean HAD anxiety score of mothers of COVID-19-positive children was statistically significantly higher than the control group (p=0.001). The incidence of depression in the study population was almost equal, and there was no statistically significant difference between the groups (p= 0.839). According to the total HAD scale score, the mean score of the mothers of the COVID-19 diagnosed group had statistically significantly higher scores than the control group (p=0.043) .

Conclusion

Although two years have passed since the pandemic starts, COVID-19 is still a source of anxiety and stress for parents. In addition, sociodemographic factors affecting the psychological health of parents may further increase this burden.




















Amaç

COVID-19 enfeksiyonu ve pandemi süreci, toplumun psikolojik, sosyal ve ekonomik yönleri üzerinde yıkıcı etkileri olan çok önemli halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmada, bu hastalık tanısı alan çocukların annelerinin duygusal durumlarının incelenmesi, depresyon ve anksiyete belirtilerinin araştırılması ve çok önemli bir stres kaynağı olan COVID-19 pandemisi nedeniyle bunları etkileyebilecek durumların ortaya konulması amaçlanmıştır.

Yöntem

Çalışmaya SARS-CoV-2 PCR testi ile kanıtlanmış COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılan 50 pediatrik hastanın (18 yaş altı) annelerini ve COVİD-19 tanısı hariç diğer tanılarla hastanede yatan 50 hastanın annelerini dahil ettik. Anneleri Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) ile değerlendirdik.

Bulgular

COVİD-19 tanısı alan çocukların annelerinde eğitim düzeyi ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Eğitim düzeyi ile HAD anksiyete alt ölçeği arasında negatif korelasyon (p:0.049, r:- 0.280) saptandı. COVID-19 pozitif çocukların annelerinin HAD anksiyete puan ortalaması kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0.001). Çalışma popülasyonunda depresyon insidansı neredeyse eşitti ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p= 0.839). Toplam HAD ölçek skoruna göre COVID-19 tanısı alan gruptaki annelerin puan ortalamaları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0.043).

Sonuç

Pandeminin başlamasından bu yana iki yıl geçmesine rağmen, COVID-19 hala ebeveynler için bir anksiyete ve stres kaynağıdır. Ayrıca ebeveynlerin psikolojik sağlığını etkileyen sosyo-demografik faktörler bu yükü daha da artırabilir.

Key words: COVID-19, mothers, children, anxiety, depression, sociodemographic factors COVID-19, anneler, çocuklar, anksiyete, depresyon, sosyodemografik faktörler






Full-text options


Share this Article


Online Article Submission
• ejmanager.com




ejPort - eJManager.com
Refer & Earn
JournalList
About BiblioMed
License Information
Terms & Conditions
Privacy Policy
Contact Us

The articles in Bibliomed are open access articles licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.